ΑΠΙΘΑΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

Η λέξη «bromance» είναι ένας αγγλικός νεολογισμός, που σημαίνει την στενή, φιλική μη σεξουαλική σχέση δύο φίλων. Η ταινία The Nice Guys περιγράφει μια τέτοια ιστορία. Είναι μιά κωμωδία δράσης , με στοχεία νουάρ που μοιάζει με ταινίες όπως το Καλιφορνια σπλιτ και με τηλεοπτικές σειρές όπως Οι Αντιζηλοι, με τον Ρότζερ Μουρ και τον Τόνι Κέρτις.

Η ταινία διηγείται την ιστορία δύο κακοντυμένων και ανεπαρκών ντετέκτιβ (Russel Crow, Ryan Gosling) στο Λος Άντζελες του 1977. Αυτοί παίρνουν καλά λεφτά για να λύσουν το μυστήριο που δημιουργεί ο θάνατος μιας εξαφανισμένης πορνοστάρ. H ταινία μοιάζει σαν μια κωμική Μαύρη Ντάλια με κάποια  επίδραση από την Τσάιναταουν του Πολάνσκι.

Εδώ έχουμε δύο σκληρούς τύπους που εκτοξεύουν σφαίρες μαζί με δολοφονικές ατάκες. O σκηνοθέτης Shane Black λατρεύει να βάζει ανθρώπους να πετιούνται μέσα από γυάλινα παράθυρα (τα ειδικά φτιαγμένα από ζάχαρη για να θρυμματίζονται σε έναν σωρό από κρυστάλλινα κομμάτια, ενώ το σώμα μένει ατραυμάτιστο).

Γενικά αρέσκεται σε σκηνές δράσης και δινει  μερικές απίστευτα εξωφρενικές σκηνές μαζί με κάποιες σκηνές εκρήξεων. Παρ΄ όλα αυτά καταφέρνει να διατηρεί παντού την σπιρτάδα των διαλόγων. Όταν οι ήρωες διαμαρτύρονται για την προσωρινή κράτησή τους για ανάκριση από έναν ένστολο αστυνομικό, στο Λος Άντζελες, ο αστυνομικός τους λέει : «απλώς εκτελώ διαταγές». Ο Μπλακ μας αφήνει λίγο να σκεφτούμε ποιά βιτριολική απάντηση θα ακολουθήσει και τότε ο Ryan Gosling λέει :  «ναι, καλά. ξέρεις ποιός άλλος εκτελούσε διαταγές; Ο Χίτλερ»!

Ο Ρ.Κρόου παίζει τον Τζακ Χήλυ, έναν σκληρό τύπο που πληρώνεται για να δέρνει ανθρώπους και είναι πικραμένος με το πρόσφατο διαζύγιό του. Μάλιστα λέει σε κάποια στιγμή: «Γάμος είναι να αγοράζεις σπίτι σε κάποιον που μισείς». Ο Ryan Gosling παίζει τον Χόλαντ Μαρς έναν απερίγραπτο ιδιωτικό ντετέκτιβ που βγάζει τα προς το ζειν εκμεταλλευόμενος ηλικιωμένους ανθρώπους που ξάχνουν να βρούν τους συζύγους τους, έχοντας ξεχάσει ότι αυτοί έχουν πεθάνει. Μιά ηλικιωμένη που έχει κάποια  πνευματική διαύγεια του αναθέτει να βρεί την ανηψιά της, μιά πορνοστάρ που έχει σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και για την οποία εκείνη διατείνεται ότι είναι ζωντανή.

Εν τω μεταξυ ο Χήλυ προσλαμβάνεται απο μιά άλλη νεαρή που προφανώς είναι αναμεμιγμένη στη βιομηχανία πορνό, για να δείρει τον Μάρς, αλλά οι δύο τους τα βρισκουν ανακαλύπτοντας ότι και οι δύο αποτελούν στόχους σε μια μεγάλη διαμάχη που φθάνει στον χώρο της υψηλής κοινωνίας όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δίνουν τότε την υπόσχεση να λύσουν το μυστήριο, όχι για τα λεφτά αλλά γιατί είναι το σωστό. O Μάρς μεγαλωνει μόνος του την δεκατριάχρονη κόρη-εξυπνάκια του η οποία παίζεται από την Αngourie Rice και η οποία δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια να παίζει την σούπερ ηρωίδα σε ταινίες της Μαρβελ.

Ο Μπλακ αρχίζει την ταινία με μιά σκηνή επίδειξης θάρρους από ένα θρασύ παιδί που τρυπώνει στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του τα μεσάνυχτα και κλέβει ένα περιοδικό πορνό κάτω από το κρεβάτι τους. Χαζεύει την κοπέλα της κεντρικής  σελίδας σκεπτόμενο πως θα ήταν να την συναντούσε στην πραγματική ζωή και  αναλογιζόμενο τις καταστροφές που θα συνεπαγόταν αυτή του η αμαρτία της λαγνείας. Και οι φόβοι  του βγαίνουν αληθινοί.

Το τρελό πανδαιμόνιο συνεχίζεται με κάποια δόση κυνικότητας αλλά παρ΄ όλα αυτά συμπαθητικό. Έχει εντυπωσιακά γκαγκς και δυνατές σύντομες ατάκες στο περιβάλλον των παρτυ και των τραγουδιών της δεκαετίας του 70. Η ταινία είναι μιά καλοκαιρινή αθώα απόλαυση.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com