Συγγραφικό καφενείο

“Η προσφορά κατά Χαλίλ Γκιμπραν”

“Προσφερετε, αλλά, όταν προσφερετε από τα υπάρχοντα σας, η προσφορά είναι άνευ σημασίας. Μόνο όταν δινετε απ’ τον ίδιο τον εαυτό σας, δινετε πραγματικά “. Έτσι ξεκινάει ο ποιητής και συνεχίζει.

Πολλοί άνθρωποι δίνουν λίγα από την περιουσία τους. Όμως το κάνουν για να πάρουν την ευγνωμοσυνη των άλλων. Αυτή όμως η υστεροβουλια τους αφανιζει την προσφορά τους.
Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν λίγα. Όμως αυτοί τα δίνουν όλα. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν στην ζωή και στην γενναιοδωρια, γι’ αυτό και πάντα έχουν.

Υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν με χαρά και η χαρά αυτή είναι το όφελος τους.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι που δίνουν με πόνο και που “αναβαπτιζονται” μέσα σε αυτόν τον πόνο.

Τέλος υπάρχουν κι εκείνοι που δίνουν χωρίς πόνο και επίσης δεν ζητούν την χαρά. Απλά δίνουν όπως ένα μυρωδατο λουλούδι ξεχυνει την μυρωδιά του γύρω του.

Καλό είναι να δίνει κανείς όταν του το ζητανε. Καλύτερο όμως είναι να δίνει από κατανόηση όταν κανείς δεν του το ζητάει.

Επίσης, αυτός που χαιρεται να δίνει, η αναζήτηση του ανθρώπου στον οποίο θα προσφέρει, είναι μία χαρά μεγαλύτερη και από την ίδια την χαρά της προσφοράς.
Όλα αυτά που έχουν δοθεί στον άνθρωπο κάποτε θα δοθούν σε άλλους.

Ας χαιρονται λοιπόν με την προσφορά και όχι οι κληρονόμοι τους.

Ένας άνθρωπος μπορεί να πει:” Θα προσφερω, αλλά μόνον σε όσους το αξιζουν “. Αυτό δεν είναι σωστό. Κάποιος που είναι αξιος να ζει είναι και αξιος να δέχεται από τους υπόλοιπους ανθρώπους! .

“Υπάρχει μεγαλύτερη αξία από την αξία που έχει το κουράγιο, η εμπιστοσύνη κι ακόμα περισσότερο η ευγνωμοσυνη αυτού που δέχεται? ” αναφέρει επακριβώς ο Γκιμπραν.

Αντί να ψάχνει να βρει άνθρωπο κάποιος, που να αξίζει να του προσφερθει, ας φροντίζει ο καθεις να γίνει αξιος της προσφοράς.

Γιατί το δοσιμο είναι η ζωή που δίνει ζωή, ενώ αυτός που νομίζει ότι δίνει, δεν είναι παρά ένας απλός μάρτυρας του γεγονότος.

Ακόμα αυτός που δέχεται, και όλοι βέβαια δέχονται, να μην τον βαραινει η ευγνωμοσυνη.

Γιατί η πολλή σκέψη για την προσφορά, δείχνει ότι αμφιβαλλετε για την γενναιοδωρια του ευεργέτη σας “που προέρχεται από την αγαθη μητέρα γη και τον πατέρα Θεό “.

Νίκη

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com