Τα σπίτια-καρφιά της Κίνας

Στην Κίνα ένα “σπιτι-καρφί” (nail house) είναι ένα οίκημα του οποίου ο κάτοικος αρνείται να εγκαταλείψει ώστε να κάνει χώρο για μια νέα κατασκευή. Οι κατασκευαστές πολύ συχνα αναγκάζονται να χτίσουν γύρω του αφήνωντας το ως μια παραφωνία ανάμεσα στην ομοιομορφία των νεων κτισμάτων.

nh001
Chongqing, Νοτιο-δυτική Κίνα, 2007

Η ιδιωτική περιουσία κατα την κομμουνιστική περίοδο στην Κίνα είχε καταργηθεί και η κυβέρνηση επίσημα ήταν ιδιοκτήτης όλων των ακινήτων. Οι πολίτες δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα να κρατήσουν ένα ακινητο σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε ότι έπρεπε να φύγουν. Με την άνοδο της ελεύθερης αγοράς την δεκαετία του 1990 και την ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιώτες κατασκευαστές άρχισαν να κτίζουν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και συγκρότηματα κατοικιών σε πυκνοδομημένα κέντρα πόλεων κατεδαφίζοντας παλαιότερα κτίσματα. Τυπικά, προσέφεραν χαμήλη αποζημίωση στους κατοίκους, όσο συνήθως ήταν το κόστος μετεγκατάστασης τους.
nh002

Kunming, επαρχία Yunnan, 2010

Εάν οι κάτοικοι επέμεναν, ή προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την διαπραγματευτική θέση τους, οι ισχυροι κατασκευαστές “έπειθαν” τους κρατικούς επισήμους και τα δικαστήρια να διατάξουν τους κατοίκους να φύγουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοικοι συλαμβάνονταν με ψευδείς κατηγορίες, ή οι κατασκευαστές πληρωναν μπράβους για να τους εκφοβίσουν. Πολλοί δεχόνταν καθότι υπήρχε ο φόβος ότι θα απολυθούν από την δουλειά τους ή ότι θα διώξουν τα παιδία τους απο το σχολείο. Αυτοι που επέμεναν συνήθως ήταν οι ηλικιωμένοι που νιώθαν ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν.
nh003

Wenling, επαρχία Zhejiang

Πιο πρόσφατα η Κίνα άρχισε να δέχεται την ιδιωτική ιδιοκτησία ακινήτων επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να κερδίσουν χρήματα όταν η γη τους αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω πιθανών αναπτυξιακών έργων, η και ακόμα να μην την πουλήσουν. Αυτό ισχυροποιήσε την θέση ιδιοκτήτών σπιτιών-καρφιών, παρότι φαινόμενα διαφθοράς όπως παράνομες απαλλοτριώσεις γης παραμένουν.
nh004

Nanning, 2015

 

Κώστας

 

Πηγές:

  • http://www.theguardian.com/cities/gallery/2014/apr/15/china-nail-houses-in-pictures-property-development
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Holdout_%28architecture%29#Nail_house
  • http://io9.com/unbelievable-nail-houses-around-the-world-892781747
  • https://www.reddit.com/r/pics/comments/1j3j8w/in_china_a_nail_house_is_a_home_whose_residents/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com