ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Το Παγκράτι είναι μια συνοικία που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του. Συνορεύει με αρκετές περιοχές, όπως είναι η Καισαριανή, ο Βύρωνας και ο Νέος Κόσμος, ενώ είναι πολύ κοντά και στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια μεγάλη περιοχή με αρκετό πληθυσμό και με τα χρόνια μεγαλώνει κι άλλο. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο που έχει είναι το Παναθηναικό Στάδιο ή αλλιώς Καλλιμάρμαρο. Στο Παγκράτι επίσης βρίσκεται και το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και ένα μεγάλο άλσος, το λεγόμενο Άλσος Παγκρατίου. Απο πλευράς συγκοινωνιών βολεύουν περισσότερο τα λεωφορεία 054, 203,209 καθώς και τα τρόλει 2,4 και 11 ενω σε λίγα χρόνια θα φτιαχτεί και νέα γραμμή του μετρο που θα εξυπηρετεί και το Παγκράτι.

Στο Παγκράτι υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά για να κάνει κανείς τις αγορές του και αρκετές καφετέριες για να πιεί τον καφέ του. Τα περισσότερα απο αυτά βρίσκονται στη Λεωφόρο Υμηττού που είναι και το κυριότερο σημείο αγορών. Εκεί υπάρχει και το μεγάλο εμπορικό κέντρο VILLAGE που έχει όλων των ειδών μαγαζιά καθώς και έναν όροφο για σινεμά. Στην Υμηττού υπάρχουν και οι περισσότερες καφετέριες που πηγαίνουν πολλοί άνθρωποι για να πιουν έναν καφε ή το βράδυ για ποτό. Τα κυριότερα στέκια των νέων είναι οι καφετέριες Caprice, Greco, Yachting, Transit καθώς και το club Σιδεράδικο που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Επίσης υπάρχουν και τα Mikel, φημισμένα για τον πολύ καλό καφέ τους.

Το Παγκράτι έχει ακόμα πολύ όμορφες πλατείες όπως την πλατεία Μεσολογγίου, Πλαστήρα, Παγκρατίου, Βαρνάβα και Πλυτά. Απο πλευράς φαγητού υπάρχουν πολλά εστιατόρια και πολλά σουβλατζίδικα καθώς και κάποιες ταβέρνες. Μια πολύ καλή επιλογή είναι ο Σάββας στην οδό Φιλολάου που φτιάχνει πολύ καλό κεμπαπ καθώς και μια ωραία ταβέρνα στην Εμπεδοκλέους με όνομα Η Παλιά Αθήνα. Επίσης υπάρχει και το εστιατόριο Ciao Italia που βρίσκεται στην οδό Σπύρου Μερκούρη δίπλα απ’ το Άλσος Παγκρατίου και σε όσους αρέσουν τα burgers υπάρχουν και τα Simply Burgers που είναι στην οδό Αντήνορος.

 

Από πλευρά άθλησης υπάρχουν τα δυο γυμαστήρια Sociall Arenas και Planet Fitness and More που βρίσκονται στην Λεωφόρο Υμηττού, το Pagratio Gym που είναι κοντά στο Α’ Νεκροταφείο, το Curves που είναι στην οδό Φιλολάου και λίγο πιο πάνω το Δημοτικό Γυμναστήριο Παγκρατίου. Ακόμα υπάρχουν και κάποια μικρά γήπεδα-μπασκέτες όπως αυτό που βρίσκεται στην πλατεία Πλυτά όπου μπορεί κάποιος να πάει με τους φίλους του ή και μόνος του για να παίξει μπάσκετ τις μέρες που δεν γίνονται προπονήσεις ή μικροί αγώνες. Επίσης υπάρχει και ο πολύ καλός αθλητικός σύλλογος που ονομάζεται Α.Ο. Παγκρατίου που έχει αρκετά τμήματα όπως αυτά του ποδοσφαίρου, του ανδρικού και γυναικείου μπάσκετ, του βόλλει και του πινγκ πονγκ.

Εγώ και η οικογένεια μου μετακομίσαμε στο Παγκράτι το 1999 κοντά στο Α’ Νεκροταφείο και μπορώ να πω πως στην αρχή δεν περίμενα πως θα μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η περιοχή. Αργότερα όμως την αγάπησα και με τον καιρό έγινε η αγαπημένη μου περιοχή. Σχολείο είχα πάει στο 17ο Γυμνάσιο Αθηνών που ήταν κοντά στο Μετς. Θυμάμαι σύχναζα πολύ στην πλατεία Βαρνάβα που ήταν κοντά στο σχολείο. Είχα περάσει μάλιστα πρόσφατα και είδα ότι έχει αλλάξει αρκετά, προς το καλύτερο βέβαια. Γενικά όλα αυτά τα χρόνια που ζω σε αυτήν την περιοχή έχω και καλές και κακές αναμνήσεις αλλά μπορώ να πω πως το Παγκράτι είναι μια απ’ τις καλύτερες περιοχές των Αθηνών για να ζει κανείς γιατί είναι και κοντά στο κέντρο της Αθήνας, έχει πάρα πολλά μαγαζιά, πολλές καφετέριες και φαγάδικα. Ακόμα πιστέυω πως αυτή η περιοχή εκπέμπει αρκετή θετική ενέργεια και αν επιλέξει κάποιος να ζήσει στο Παγκράτι θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Το μόνο μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου είναι το θέμα του μετρό, αλλά σε λίγα χρόνια πιστεύω θα λυθεί και αυτό και έτσι θα μπορεί κανείς να μετακινηθεί πιο εύκολα από περιοχή σε περιοχή.

 

Παναγιώτης

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com