Η ζωή και το μουσικό έργο του Παύλου Σιδηρόπουλου

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν ένας απο τους μεγαλύτερους μουσικούς της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής και θεωρείται και μέχρι σήμερα ένας απο τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της. Έχει μείνει στην ιστορία αυτής της μουσικής ως “πρίγκηπας του ελληνικού ροκ” και όλοι πάντα έτσι θα τον θυμούνται. Ήταν επίσης συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 2

Ο Παύλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου του 1948 σε ευκατάστατη οικογένεια. Μέχρι τα 6 του χρόνια έμεινε με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη και μετά τη γέννηση της αδερφής του Μελίνας εγκαταστάθηκαν και πάλι στην Αθήνα. Ήρθε σε επαφή με το ροκ κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέσα απο επιτυχίες των Animals όπου έγινε φανατικός ακροατής αυτής της μουσικής. Το 1967 αφού τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του πέρασε στο Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δυο χρόνια αργότερα γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη τότε κιθαρίστα των Olympians και μαζί δημιούργησαν το συγκρότημα-ντουέτο Δάμων και Φιντίας όπου και κυκλοφόρησαν το σινγκλ 45 στροφών Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους. Το 1971 έπαιξαν στο συναυλιακό χώρο Κύτταρο μαζί με τους Socrates και Εξαδάκτυλος. Την ίδια χρονιά συμμετείχαν με δυο κομμάτια τους στο δίσκο Ζωντανοί στο Κύτταρο.

Το 1972 ο Σιδηρόπουλος μαζί με τον Δεληγιαννίδη θα μπουν στο συγκρότημα Μπουρμπούλια αντικαταστώντας δυο προηγούμενα μελη τους. Μαζί θα κυκλοφορήσουν το δίσκο Ο Ντάμης ο σκληρός το οποίο στην αρχή ονομαζόταν ο Ντάμης ο ληστής αλλά η δισκογραφική ζήτησε αλλαγή του τίτλου για να αποφύγει προβλήματα με τη λογοκρισία. Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος θα κυκλοφορήσει το δίσκο Φλου μαζί με το συγκρότημα Σπυριδούλα τους οποίους είχε γνωρίσει απο τον Δημήτρη Πουλικάκο. Ο δίσκος αυτός το 1992 ψηφίστηκε απο το περιοδικό Ποπ+Ροκ ως το “καλύτερο αλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής”.

Το καλοκαίρι του 1979 ο Παύλος έφτιαξε ένα καινούργιο συγκρότημα με το όνομα Εταιρία Καλλιτεχνών το οποίο πραγματοποίησε μια σειρά εμφανίσεων όπου διασκεύαζε ξένα τραγούδια αλλά και μερικά από το Φλου. Ένα χρόνο αργότερα θα καταλήξει να παίζει με τους Απροσάρμοστους με τους οποίους θα ηχογραφήσει μια σειρά σημαντικών δίσκων. Το 1982 το Εν λευκώ, το 1985 το Zorba the freak ενώ το 1987 θα πραγματοποιήσει μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου η οποία θα κυκλοφορήσει και σε δίσκο. Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο Ηλεκτρικός Θησέας σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Δημήτρη Βάρου και ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει το Χωρίς μακιγιάζ (δίσκο ηχογραφημένο στο συναυλιακό χώρο Μετρο.

Σαν ηθοποιός ο Παύλος είχε παίξει σε δυο ταινίες με πιο χαρακτηριστική τον Ασυμβίβαστο του σκηνοθέτη Ανδρέα Θωμόπουλου. Μέσα από αυτήν βγήκε και η μπαλάντα Να μ’αγαπάς.

Το 1990 ο Παύλος θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών από υπερβολική δόση ηρωϊνης και το ελληνικό ροκ θα χάσει το μεγαλύτερο πρίγκηπα της.

Παναγιώτης

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com