Πριν και Μετά

Πριν την Ομάδα επί δεκαετίες ολόκληρες, οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζα στην Αθήνα, και με τους οποίους μπορούσα να έχω μια, έστω ανθρώπινη επαφή , ήσαν οι Γονείς μου κι ο Ψυχίατρός μου. Περί το το τέλος του Γυμνασίου, όταν όλοι οι συμμαθητές μου, έπαιρναν σιγά σιγά, τον δρόμο τους, σ αυτήν την ζωή, εγώ ετοιμαζόμουν, γι αυτό που πολλοί ειδικοί αποκαλούν: “καριέρα ψυχοπαθούς”. Τελείως απομονωμένος, εύρισκα καταφύγιο στα βιβλία, για να υποκαταστήσω την ελλείπουσα επικοινωνία. Κι αυτό δεν ήταν ήταν τίποτε, εμπρός στα άλλα….. Ήδη από τα 12 η αρρώστια είχε κάνει την εμφάνισή της, και μετά τα 16, κάλπαζε μέχρι σήμερα. Αυτή μου η πάθηση, είχε βυθίσει την Οικογένειά μου, σε ανείπωτη δυστυχία. Οι γονείς μου, αδύναμοι μπρος το πέρας, κατέφευγαν στους Ειδικούς. Και τι άλλο μπορούσαν να κάμουν? Έξω απ το σπίτι, είχα καταδικασθεί από το περιβάλλον σε έναν πραγματικό, “κοινωνικό καιάδα” όπως τον αποκάλεσε κάποιος ψυχίατρος. Και μέσα στο σπίτι – Ομηρικοί καυγάδες, την κάθε μέρα, κραυγές, φωνές, χτυπήματα – μια κόλαση.

Με την Ομάδα
Αφού, με την συντονισμένη δράση του θεραπευτού μου, απαλλάχτικα, εν πολλοίς από τους εφιάλτες και τις ενοχές μου, εντάχθηκα, επι τέλους στην Ομάδα μας. Η καλυτέρευση, ήταν αργή, αλλά, σαφής. Καλύφθηκε, πρώτ απ όλα, η ανάγκη της επικοινωνίας. Με οδηγό την θεραπευτή, που ευτυχώς για μας “τα παιδιά του”, ήταν, όχι απλώς, “μη παρεμβατικός”, αλλά πίστευε, και εφάρμοζε μια “δημοκρατική”, και καθόλου εξουσιαστική στάση, κρατώντας για τον εαυτό του, τη θέση του απλού συντονιστή αποφεύγοντας, κάθε αρχηγική άποψη. και αφήνοντάς μας, να εκφρασθούμε, και να αλληλοβοηθηθούμε, και ακολουθόντας το αξίωμα: “Εμψύχωση – Ανάλυση κι Εκπαίδευση, βοήθησε άλλους πιο γρήγορα άλλους πιο αργά σε καθαρή κι ολοφάνερη βελτίωση. Την δική μου πρόοδο, που μετράω με τα “επιτεύγματά μου, τις επιτυχίες μου, να εκπληρώσω – λαχτάρα χρόνων, που είχα σχεδόν, παραιτηθεί πλήρως, απ αυτές, (όπως, ας πούμε, “να γράψω”) και βλέπω το μέλλον μ αισιοδοξία, γιατί βλέπω τα καλύτερα να έρχονται.
Τι προσδοκώ από την Εφημερίδα μας – Πανω απ όλα, να εκφρασθώ ελεύθερα, ν ακουστεί επί τέλους η φωνή μου που όλοι γύρω μου, στο παρελθόν, επέμεναν να αγνοούν, είτε ήσαν νοσηλευτές, Ψυχίατροι κλπ είτε απλοί άνθρωποι του δρόμου. Και, δεύτερον, να ενημερωθεί, μέσω της “Humanlinks”, αυτή η τόσο απληροφόρητη, και αγνοούσα ακόμη, τα πάντα, για τους ΑΜΕΑ και τις ΕΚΟ (Ευπαθής Κοινωνικές Ομάδες) και εξαυτού διατηρώντας μια στάση Φόβου, Άγνοιας και τελικά Εχθρότητας και Στιγματισμού. Αυτήν την στάση του Στιγματισμού, πολλοί ΑΜΕΑ, την “ενδοβολούν” με αποτέλεσμα να αγνοούν κ να αρνούνται πεισματικά το πρόβλημά τους, χειροτερεύοντας, στη συνέχεια. Ένας φαύλος Κύκλος. Αν οι Humanlinks καταφέρουν να βάλλουν ένα λιθαράκι “σύνδεσμου” των δύο ας πούμε, “αντίπαλων” μερών, πιστεύω ότι θα έχουν επιτύχει το σκοπό τους.
Θανάσης

 

“Από τότε που εντάχθηκα στην Ομάδα βρίσκομαι στο Φως ενώ παλιά ήμουν στο σκοτάδι. Μου αρέσει πολύ που γλεντάμε με τους φίλους μου.”
“Από την εφημερίδα θα ήθελα να δείξω στους ανθρώπους πόσο καλά περνάμε”
Χάρης
 “Πριν ξεκινήσω την θεραπεία και την Ομάδα ήμουν γεμάτος οργή, θυμό κι απελπισία.Άνθρωπος χωρίς ελπίδα, στα πρόθυρα της τρέλας. Αφού ξεκίνησα την αγωγή και την ομάδα έχω κάνει φίλο τον εαυτό μου και πολλούς άλλους φίλους. Έχω ηρεμήσει ψυχολογικά με μένα και με τις σχέσεις μου.”
” Στην εφημερίδα μου αρέσει που έχει ο καθένας τον χώρο του και μπορεί να μοιράζεται τις απόψεις του ή την εμπειρία του. Απασχολείται το μυαλό μας δημιουργικά και με θετική ενέργεια και φεύγουν οι στενάχωρες σκέψεις”
Γιάννης

 

“Μέσα στην Ομάδα βοηθάμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και επικοινωνούμε πραγματικά”
” Με την εφημερίδα θ ακουστούν οι φωνές μας. Είναι κάτι μοναδικό, πρωτότυπο κι ασυνήθιστο! Ενώνει διάφορες ομάδες και τους ανθρώπους”
Ανώνυμος

 

“Ήμουν κλεισμένος σε μία ψυχιατρική κλινική. Δύσκολα τα πράματα….. Η Ομάδα με βοήθησε να ενταχθώ κάπου”
“Στην εφημερίδα μπορώ να δημοσιοποιήσω πράματα που μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιον”
Ηλίας

 

“Η Ομάδα μου δίνει αγάπη λατρεία και πάνω απ όλα μου σπάει την μονοτονία και την μοναξιά μου με τους υπέροχους φίλους που έχω”
“Μέσα από την εφημερίδα θέλω να μεταδώσω τις μουσικές μου γνώσεις και να γνωρίσω καινούργια πρόσωπα”
Σπύρος

 

“Όσον αφορά την Ομάδα μου, θέλω να συνεχίσω να βρίσκομαι με τα φιλαράκια μου και να περνάμε καλά”
“Για την εφημερίδα θέλω να γράφω και να εκφράζω τα προσωπικά μου συναισθήματα και να ασχοληθώ στην στήλη μου με την μουσική που τόσο αγαπώ.
Παναγιώτης

 

” Ομάδα: Με άλαξε, με αλλάζει θα με αλλάζει.”
“Εφημερίδα: Ελπίζω να ακουστούμε και να δουν όλοι πόσο αξίζει η φωνή μας!”
Κωνσταντίνος

 

” Θα ήθελα μέσα από την Ομάδα να ξαναφουντώσει η ελπίδα και η αισιοδοξία μου για την ζωή. Γιατί η ζωή είναι  ένα πολύ όμορφο δώρο που μας χαρίστηκε απ τον Θεό.”
Μπάμπης

 

” Μέσα στην Ομάδα βρήκα την ελευθερία μου! ” “Στην εφημερίδα θέλω να γράψω για την μουσική που ακούω.”
Δημήτρης

 

” Η Ομάδα έδωσε νόημα στην ζωή μου. Αν δεν υπήρχε θα είχα κλειστεί στον εαυτό μου.”
“Η εφημερίδα μου δίνει την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που μου αρέσει”
Χρήστος

 

“Ομάδα: Αισθανόμουνα ότι ήμουν απομονωμένος και ότι δεν θα μπορούσα να σχεστιστώ με άλλους ανθρώπους ξανά σε φιλικό επίπεδο. Πλέον αισθάνομαι ποιό ανακουφισμένος και ικανοποιημένος από την πραγματικότητα της ζωής μου καθώς νιώθω ότι ανήκω και εγώ σε μια Ομάδα.”
“Περιμένω να βρω από την εφημερίδα έναν χώρο για έκφραση των ενδιαφερόντων μου και για σύνδεση με ακόμα περισσότερο κόσμο που νιώθει απομονωμένος και αδύναμος”
Κώστας

 

“Μέσα στην Ομάδα βρήκα την Κοινωνία που ονειρευόμουν πάντα. Ελευθερία Ισοτιμία Αγάπη! ” Με την εφημερίδα θα ήθελα ν ακουστώ εγώ αλλά και όλοι όσοι δεν ακούγονται. Πάντα είχα ένα σαράκι να με ακούσει κάποιος. Μια ζωή χτύπαγα τις πόρτες και δεν άνοιγε κανείς.”
Θανάσης

 

“Πριν γίνω μέλος της Ομάδας ήμουν απελπισμένη απομονωμένη και ντροπιασμένη. Τώρα είμαι μέλος της Ομάδας και νιώθω σαν να έσπασαν οι αλυσίδες που με κρατούσαν φυλακισμένη στον εαυτό μου. Δεν ντρέπομαι για τον εαυτό μου.” ” Από την εφημερίδα περιμένω να επικοινωνήσω με περισσότερες Ομάδες ανθρώπων και γενικότερα να κάνω αισθητή κι εγώ την δική μου παρουσία στον κόσμο”
Νίκη

 

You may also like...

4 Responses

 1. Sophia Samdanidou says:

  Με κάνατε να δακρύσω από χαρά!!! Πάντα υπάρχει ελπίδα για όλους μας κι εσείς την κάνατε πραγματικότητα. Πολλά μπράβο σε όλους σας που ανοίγετε αυτόν τον όμορφο δρόμο της ελπίδας για τους συνανθρώπους μας

  όλη η καρδιά μου μαζί σας!!!

 2. Agapi Dendaki says:

  Υπέροχο το όνομα του ιστότοπου, φυσικό το κεφαλαίο Ο στην Ομάδα. Εσείς, συγκινητικοί οδηγοί. Respect!

 3. iliana says:

  Παιδια χαιρομαι παρα παρα πολυ για την καινουρια αρχη!!!!!! Ευχομαι ολοψυχα να εμπνευστουν πολλοι ανθρωποι απο εσας!!!!
  Με εκτιμηση και σεβασμο, Ηλιανα

 4. monopatia me fos says:

  Υγεια Φως και Δυναμη παιδιά .Είστε άξιοι όπως άξιος είναι και ο εμψυχωτής σας που σαν άγγελος στην γη με αγάπη και αφοσίωση φροντίζει τα παιδιά του.

  Είστε ενα βήμα μπροστά απο όσους με στερεότυπα και προκαταλήψεις ζουν τη ζωή τους ,ουσιαστικά ζώντας σε ενα ψεύτικο μονοπάτι μακρια απο την πραγματική αλήθεια και ελευθερία .Γιαυτό είστε η ελπίδα στον κοσμο !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com