Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020
Θέμα εκδήλωσης: “Ψυχική Υγεία”:Σχέση με τον εαυτό και τους άλλους σε έναν κόσμο που αλλάζει
Ώρα: 11:00 – 13:30
Ομιλητές:
– Παναγιώτης Κορδούτης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θέμα: “Φύλο και στενές σχέσεις: διεύρυνση και κατάργηση ορίων, κομίζοντας βάθος και πλούτο στις στενές σχέσεις”
– Χάρης Πίσχος, υποψήφιος Διδάκτορ Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Ιδρυτής Psychology Now
Θέμα: “Η σχεσιακή ελπίδα ως αντίδοτο στο φόβο της υπαρξιακής φθοράς”
Η ανθρώπινη ύπαρξη έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ φιλοσόφων, ψυχολόγων και κάθε ανθρώπου που αναρωτιέται για τη ζωή πέρα από την επιφανειακή αποτύπωση όπως ορίζεται από την καταναλωτική κοινωνία της αισθητηριακής απόλαυσης. Βασικά ερωτήματα όπως «τι σημαίνει να ζει κανείς» και «πώς μπορώ να ζήσω μία ζωή που αξίζει αφού ξέρω ότι θα πεθάνω», μας αγγίζουν με πολλούς τρόπους, συνειδητούς και ασυνείδητους, απτούς και μη, ορατούς και αόρατους, ακούσιους και εκούσιους. Οι ερωτήσεις αυτές αναδύονται στη σκέψη μας όταν αναπόφευκτα μας έχει συναντήσει η φθορά, σωματική, κοινωνική, προσωπική, πνευματική. Ο άνθρωπος έχει το χάρισμα και αλλά και το κόστος να μπορεί να συλλογίζεται για τον εαυτό του. Η ικανότητα να σκεφτόμαστε και να αναστοχαζόμαστε πάνω στους περιορισμούς της ύπαρξης, μας δημιουργεί μία αίσθηση του εαυτού μας και αυτός ο στοχασμός είναι που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο τι είμαστε. Ναι, είμαστε φθαρτοί, πεπερασμένοι αλλά εκείνη τη στιγμή της συναίσθησης της θνητότητας, αναδύεται η προσωπική ευθύνη για να επαναπροσδιορίσουμε τις περιστάσεις της ζωής, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της και να επανασχετιστούμε με όλες τις διαστάσεις της.
– Dr Sarah Eagger, (MB, BS, FRCPsych), Σύμβουλος ψυχίατρος, κλινική λέκτορας στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο.
Θέμα: “O Άγνωστος που σε αγαπά όλη σου την ζωή…”
Ο Σωκράτης αναφέρεται να έχει πει “Φίλε μου, φρόντισε για την ψυχή σου, γνώρισε τον εαυτό σου, γιατί όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να μάθουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας”. Πώς λοιπόν κατανοώντας ποιοι είμαστε μας επιτρέπει να φροντίζουμε πιο ουσιαστικά για τον εαυτό μας; Η Dr Eagger θα εξερευνήσει τοις συνδέσεις μεταξύ του σώματος, νου και ψυχής μας και το πως χρησιμοποιώντας βαθύτερες, πνευματικές, ποιότητες μπορούμε να ανταποκριθούμε στον πόνο και στα βάσανα με καλοσύνη και φροντίδα. Η κατεύθυνση συναισθημάτων συμπόνοιας προς τα έσω και η εκπαίδευση να εστιάζουμε την προσοχή και ενέργεια μας στην υποστήριξη του εαυτού μας μπορούν να γίνουν τα βασικά εργαλεία για την αυτο-ίαση και το χτίσιμο ανθεκτικότητας. Αυτή η βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και η χρήση μιας πιο ευγενικής προσέγγισης σημαίνει πως μπορούμε επίσης πιο εύκολα να εκφράζουμε συμπόνοια προς τους άλλους και προς το περιβάλλον μας.
Συντονίζει: Ιωάννα Γκόλια
Η παρακολούθηση των ομιλιών ειναι δωρεάν και ελεύθερη για το κοινό.
Για τις αγγλόφωνες ομιλίες θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεια.