Η τέχνη θεωρείται μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου για έκφραση και επικοινωνία με τον εαυτό, την κοινότητα και το περιβάλλον. Στο πέρασμα της ιστορίας της αποτέλεσε ένα οικουμενικό, ασφαλές πεδίο φιλοξενίας, συνάντησης και σύνδεσης ατόμων και κοινοτήτων με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές.
Υπάρχει ένα κομμάτι στον ψυχισμό του ανθρώπου που θρέφει την περιέργεια να ερευνήσει, να συναντηθεί και να γνωρίσει το διαφορετικό, το «άλλο», με το οποίο επιθυμεί να καθρεφτιστεί και να ταυτιστεί η βαθύτερη φύση του. Η ταύτιση με τα αισθήματα και την συγκίνηση του δημιουργού, καθιστά το άτομο ορατό στο χωροχρόνο. Αναγνωρίζοντας τον εαυτό μέσα από τον άλλον μπορεί να νιώσει εξυψωμένα αισθήματα και να βιώσει την εμπειρία της αιωνιότητας και της αδελφοσύνης. Από τις χαρακιές στους βράχους και τις σπηλιές της ιστορίας, μέχρι τα μεγάλα έργα της.
Στο πλαίσιο της επιθυμίας μας για μια πλουραλιστική κοινωνία, τη σύνδεση των ατόμων και την επικοινωνία με την κοινότητα, που αποτελεί το βασικό φιλοσοφικό μας όραμα, η τέχνη αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς και πυλώνες των προγραμμάτων των «Humanlinks», ισότιμα και σε συνάρτηση με τους άλλους τομείς. Αποτελεί δομικό στοιχείο στα προγράμματα υποστήριξης επικοινωνίας και διασύνδεσης των ατόμων και της κοινότητας. Χάρη στη φύση της, η τέχνης συμβάλει θεραπευτικά σε διάφορους τομείς: από τη βαθιά προσωπική έκφραση και δημιουργία, τον ατομικό ή ομαδικό θεραπευτικό σχεδιασμό, μέχρι τη δυναμική συμβολή της στην ανάπτυξη της ευρύτερης κοινότητας σε πολλά επίπεδα όπως έκφραση, καλλιέργεια, οικονομία, πολιτισμό και άλλα. Επιπλέον, εμπεριέχει την πολιτισμική συνταγογράφηση για όποιον και όποια το επιθυμεί και το χρειάζεται.
Από την αρχή της σύστασής μας ως ομάδα και εν δυνάμη κοινότητα, η τέχνη υπήρχε στα προγράμματά μας κυρίως ως μέσο έκφρασης με διάφορες μορφές, όπως μουσική μπάντα και συναυλίες, δημιουργική γραφή και έκφραση. Εργαστήριο φωτογραφίας και κινηματογραφικές βραδιές. Επισκέψεις σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους τέχνης. Εφαρμόστηκε επίσης ως θεραπευτική προσέγγιση, με την τεχνική του «art therapy» σε ομάδες ατόμων που δοκιμάζονται σε θέματα ψυχικής υγείας. Η εποχή μας δείχνει πως τα επόμενα χρόνια η τέχνη θα παίξει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο στο επίπεδο της ευρύτερης κοινότητας και της εμπλοκής της σε αυτή με κάθε τρόπο.
Έχοντας βιώσει την εμπειρία της θεραπευτικής της ιδιότητας σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και να καλλιεργούμε ανάλογα προγράμματα τέχνης τα οποία γνωρίζουμε πως μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό μέσο επικοινωνίας, ενδυνάμωσης των σχέσεων, απόλαυσης και ό,τι άλλο προσφέρει ανάλογα πάντα με τις επιθυμίες και ανάγκες.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τα κλειστά ή τα ανοιχτά εργαστήρια εικαστικής και παραστατικής τέχνης, εκθέσεων, συναυλιών, οργανώνεται ένα δίκτυο δημιουργών διαφόρων μορφών τέχνης οι οποίοι συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επικοινωνούν με την πολιτεία και την κοινότητα.
Εικαστικοί καλλιτέχνες, δημιουργοί Νεφαρμοσμένων τεχνών, σχεδιαστές μόδας και κοσμήματος, μουσικοί του δρόμου, χορευτικές ομάδες πολιτιστικοί φορείς, εκφράζονται, δημιουργούν και εκθέτουν αναδύοντας μια ατμόσφαιρα κοινοτικού πολιτισμού στην περιοχή.
Τα άτομα και οι ομάδες που συμμετέχουν αποκτούν βαθιές συγκινήσεις και ψυχο-θεραπευτικές εμπειρίες. Νιώθουν αισθήματα οικειότητας, αισθάνονται ότι είναι ορατοί και ορατές, ότι δεν είναι μόνοι και μόνες, ότι έχουν ο ένας τον άλλον και ότι μπορούν να συναντηθούν με ασφάλεια σε έναν μη βίαιο, ακίνδυνο και πλουραλιστικό τόπο που αποτελεί η τέχνη.
Επιπλέον, η εμπλοκή με τις τέχνες μπορεί να είναι επωφελής τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική υγεία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την Ευρώπη, όπου αναλύει τα αποτελέσματα 900 μελετών παγκοσμίως – μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τις τέχνες και την σχέση τους με την υγεία. Η έκθεση αξιολογεί τις δραστηριότητες τέχνης που επιδιώκουν την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας, με την κατάλληλη διαχείριση και αντιμετώπιση , καθώς και την υποστήριξη της δια βίου φροντίδας.
Δραστηριότητες: Μουσική, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Θέατρο, Χορός, Κεραμική, Γλυπτική, Υφαντική, Κόσμημα, Μόδα, Σινεμά, Graffiti