Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
Θέμα εκδήλωσης: “Ψυχική Υγεία”: Αρχές, Αξίες και Πνευματικότητα στις Σχέσεις
Ώρα: 20:00 – 21:30
Αναμετάδοση
Ομιλητές:
α. Κωνσταντίνος Χρήστος Δαουλτζής, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, MSc Γνωστικής Νευροψυχολογίας, BA Ψυχολογίας, Μέλος της ΕΛΨΕ, Μέλος της Brain Awareness Week (Dana Organization)
Θέμα: “Η ιστορία μετά το παραμύθι: Η μελέτη περίπτωσης της Χιονάτης”
Η Χιονάτη χρόνια μετά αφού παντρεύτηκε τον πρίγκιπα και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα σε κάποιο πλούσιο κάστρο χωρίς πεθερικά άρχισε να βαριέται τις άνευρες συνήθειες μιας πριγκίπισσας. Τα χαρτιά, οι χοροί μετά δεξιώσεων, το κουτσομπολιό και τα αμέτρητα φορέματα έγιναν καταναγκαστικά έργα που απλά συντηρούσε για χάρη του κοινωνικού της ρόλου και της αγάπης της για τον πρίγκιπα, ενώ η ίδια απεγνωσμένα ήθελε να τραβήξει λίγο νερό από το πηγάδι μιλώντας σε πουλιά και ζώα (ίσως να κάνει παρέα και με κανένα νάνο). Η ζήλια άρχισε να την πολιορκεί σθεναρά όταν ο αγαπημένος της πρίγκιπας σε κάποια από τις χοροεσπερίδες συνάντησε μια κοπέλα -όχι φυσικά με μεγαλύτερα φυσικά θέλγητρα από τη Χιονάτη, την «ωραιότερη στη χώρα τούτη»- αλλά νεότερή της. Ο πρίγκιπας εξαφανίζεται συχνά για μέρες, η Χιονάτη μάταια τον περιμένει να γυρίσει και η ιστορία βρίσκει το τέλος της σε έναν πρίγκιπα που περνάει τις νύχτες του αλλού ενώ αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στο κάστρο-σπίτι του και στη Χιονάτη που περνάει τις μέρες της δουλεύοντας σαν σκλάβα, καταριώντας συνέχεια την κακιά μητριά της. Ώσπου, αναπάντεχα, ένα μαγιάτικο μεσημέρι ένας νέος και ωραίος κυνηγός της ζητάει να πιει λίγο νερό από το πηγάδι, κλείνοντας της πονηρά το μάτι, προτρέποντάς την «να δώσει κλώτσο να γυρίσει, καινούργιο παραμύθι ν’ αρχινήσει».
β. Mike George,Συγγραφέας βιβλίων που εστιάζουν στην Συναισθηματική και Πνευματική Νοημοσύνη
Θέμα: “Πέρα από τα όρια του ΕΓΩ”
Εάν κατανοήσετε το Εγώ θα κατανοήσετε σχεδόν τα πάντα. Θα κατανοήσετε γιατί είστε συχνά στρεσσαρισμένοι και υποφέρετε χωρίς λόγο. Θα κατανοήσετε γιατί ο κόσμος είναι τόσο κατακερματισμένος και τόσοι λίγοι άνθρωποι αισιόδοξοι για το μέλλον. Και θα κατανοήσετε γιατί οι άνθρωποι βρίσκονται σε κάθε είδους συγκρούσεις και η αλληλοκατηγορία κυριαρχεί.
Συντονίζουν: Ελένη Παναγιωτακοπούλου – Γιώργος Κράλλης
Η παρακολούθηση των ομιλιών ειναι δωρεάν και ελεύθερη για το κοινό.
Για τις αγγλόφωνες ομιλίες θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεια.